Жыццё ва ўмовах ізаляцыі

Жыццё ва ўмовах ізаляцыі спалучана з цэлым шэрагам праблем і парушае распарадак дня мільёнаў людзей ва ўсім свеце. Стрэс, адзінота, трывога, зніжэнне фізічнай актыўнасці і парушэнне паўсядзённага распарадку – усе гэтыя фактары могуць выклікаць набор вагі падчас каранціну. Існуе шэраг рэкамендацый, выкананне якіх дазволіць застацца ў форме падчас пандэміі.

Памятка: Як не паправіцца пры ізаляцыі падчас пандэміі Covid-19

Вада:

Адмоўцеся ад салодкіх газіровак і сокаў, якія ўтрымліваюць цукар і пазбаўлены важных пажыўных рэчываў, такіх як вітаміны і мінералы. Гэтыя напоі не толькі павялічваюць спажыванне калорый, але і павялічваюць рызыку набору вагі. Заменіце іх на ваду, што спрыяльна адаб’ецца на метабалічных працэсах у арганізме.

Фізічная актыўнасць:

Прагулкі каля дома, прабежкі, ёга, адцісканні, нават уборка і хада ўніз-уверх па лесвіцы або з пакоя ў пакой – любая актыўнасць спальвае лішнія калорыі, а значыць, прадухіляе набор вагі.

Адмоўцеся ад фастфуду:

На каранціне ў шматлікіх увайшло ў звычку заказваць ежу з кафэ ці рэстаранаў. Аднак менавіта падрыхтоўка здаровай ежы дома дазваляе кантраляваць, што вы кладзеце на талерку.

Кантроль рацыёну харчавання:

Не дапушчайце, каб у вашым халадзільніку пасяліліся нездаровыя прадукты: вэнджаніна, чыпсы, пірожныя. Прыбярыце печыва ад кампутара, а вазу з прысмакамі – са стала. Замест гэтага загружайце халадзільнік садавінай, гароднінай, цэльназернавымі і бабовымі. Менш спакус – менш рызыка пераядання.

Прыём ежы толькі на кухні:

Прымаць ежу варта ў спецыяльна адведзеным для гэтага месцы, не адцягваючыся на староннія рэчы, такія як тэлевізар, гаджэты і сацсеткі.

Адмоўцеся ад алкаголю:

Алкаголь і сам па сабе дастаткова каларыйны, так яшчэ і з’яўляецца прычынай спажывання вялікай колькасці закускі, як правіла, тоўстай, што ва ўмовах недастатковай фізічнай актыўнасці з’яўляецца кашмарам для нашай фігуры.

Адмоўцеся ад дабаўкі:

Калі вам здаецца, што вы маглі б з’есці яшчэ адну порцыю, то пачакайце ўсяго толькі 20 хвілін – сігнал аб насычэнні дойдзе да мозгу, а вы зразумееце, што зрабілі правільны выбар.

У сутачным рацыёне павінны быць 6 груп прадуктаў:

  • 1) малако і малочныя прадукты;
  • 2) мяса, птушка, рыба, яйкі;
  • 3) хлебабулачныя, крупяныя, макаронныя і кандытарскія вырабы;
  • 4) тлушчы;
  • 5) бульба і гародніна;
  • 6) садавіна, ягады, натуральныя сокі.

СААЗ рэкамендуе ўжываць у дзень не менш за 400 г (5 порцый) садавіны і гародніны. Удалым выбарам будуць цытрусавыя – апельсіны, мандарыны і грэйпфруты, а таксама бананы і яблыкі, якія можна наразаць і замарозіць для далейшага ўжывання або для падрыхтоўкі смузі. Карняплоды, такія як морква, рэпа і буракі, і гародніна (белакачанная капуста, брокалі і каляровая капуста) захоўваюцца адносна доўга. Прадукты з высокай пажыўнай каштоўнасцю, даступныя па кошце, якія знаходзяцца ў шырокім доступе і з працяглым тэрмінам захоўвання: замарожаныя садавіна і гародніна, сушаныя і кансерваваныя бабовыя, цельнозерновые прадукты і карняплоды з высокім утрыманнем крухмалу, сухафрукты, арэхі і семечкі, яйкі, гародніна рыбныя кансервы, малако з нізкім утрыманнем тлушчу працяглага захоўвання.

Памятка: Як не паправіцца пры ізаляцыі падчас пандэміі Covid-19

Максім Лабко
(аўтар артыкула)

Памочнік урача-гігіеніста
санітарна-эпідэміялагічнага аддзела
ДУ “ЦГЭ Ленінскага раёна г. Мінска”