Узаемасувязь харчавання і здароўя зубоў

Безумоўна, кожны хоча мець прыгожую ўсмешку і здаровыя моцныя зубы, і гэта нездарма, бо здароўе паражніны рота з’яўляецца адным з асноўных паказчыкаў агульнага здароўя, дабрабыту і якасці жыцця чалавека.

На здароўе зубоў уплываюць 2 групы фактараў:

  • прыроджаныя (у большай ступені датычацца формы зубоў, прыкусу, схільнасці да захворванняў зубоў і дзёсен);
  • набытыя (звязаныя з ладам жыцця – правільны догляд за зубамі (чыстка, збавенне ад зубнога каменя шляхам прафесійнай чысткі, прафілактычныя агляды ў стаматолага і своечасовае лячэнне) і асаблівасці харчавання).

Характар харчавання ўплывае на здароўе зубоў як непасрэдна (механічнае пашкоджанне), так і апасродкавана (гэта значыць у той меры, у якой рацыён харчавання спрыяе ўзбагачэнню арганізма мікраэлементамі, карыснымі для зубоў).

Аказваецца, нанесці шкоду сваім зубам з дапамогай харчавання не так і складана. Пашкодзіць зубную эмаль, атрымаць некалькі мікратрэшчын, паскорыць развіццё карыесу з-за ежы можна некалькімі шляхамі.

  • Механічныя траўмы. Зубы дастаткова моцныя, але ўсё ж і для іх ёсць мяжа цвёрдасці. Мікратраўмы зубоў, якія ўзнікаюць на фоне звыклага разгрызання сухарыкаў, сушак, карамелі, арэхаў і семечак і т. п. ствараюць спрыяльныя ўмовы для пранікнення ва ўнутраныя структуры зуба бактэрый і іх размнажэння.
  • Уздзеянне агрэсіўных кампанентаў ежы. Цэлы шэраг прадуктаў – ад лімонаў да паўфабрыкатаў і фаст-фуда з даданнем узмацняльнікаў густу – утрымоўваюць хімічна агрэсіўныя кампаненты, здольныя разбураць эмаль, а таксама рабіць яе больш тонкай, раз’ядаць яе.
  • Пашкоджанне эмалі арганічнымі кіслотамі. Арганічныя кіслоты з’яўляюцца вынікам рэакцыі паміж цукрам і бактэрыямі, якія пастаянна знаходзяцца ў паражніны рота. Пры ўжыванні ў ежу салодкага ў паражніны рота ўтворыцца арганічная кіслата, якая ўздзейнічае на эмаль і тым самым выклікае развіццё карыесу.

Следует научиться оценивать продукты с точки зрения их воздействия на зубы. Продуктов, которые определенно вредны для здоровья зубов, не так уж и много, поэтому желательно их ограничивать в своем рационе либо принимать соответствующие меры предосторожности при их употреблении.

  • Прысмакі. Самы бяспечны спосаб мінімізацыі шкоды для здароўя зубоў ад прысмакаў складаецца ў тым, каб адразу ж пасля іх ужывання прапаласкаць рот, гэта значыць як мага хутчэй спыніць выпрацоўку і дзеянне арганічных кіслот. Аднак у шэрагу выпадкаў гэтая тактыка не працуе, таму шкода зубам наносіцца максімальная. Так, ліпкія, цягучыя прысмакі (напрыклад, Ірыска) могуць захрасаць ў міжзубных прамежках і нават наліпаць на плоскія паверхні зубоў і заставацца ў ротавай паражніне на доўгія гадзіны (да наступнай чысткі). Такім чынам, варта аддаваць перавагу мяккім і не ліпкім выглядам прысмакаў.
  • Салодкія газаваныя напоі ўтрымоўваюць у сваім складзе вельмі вялікая колькасць цукру, а таксама сінтэтычныя харчовыя дабаўкі. Лепш за ўсё, вядома, адмовіцца ад газіроўкі (памятаем, што яна спрыяе ўзнікненню залішняй масы цела) або піць такія напоі праз саломінку.
  • Некаторыя сухафрукты. Шэраг сухафруктаў, напрыклад, разынкі, фінікі, сушаныя бананы, могуць уздзейнічаць на зубы гэтак жа, як касач, – захрасаць у міжзубных прамежках. Пасля ўжывання такіх сухафруктаў рэкамендуецца прапаласкаць ротавую паражніну вадой.
  • Кіслая садавіна. Фруктовыя кіслоты могуць не лепшай выявай уздзейнічаць на зубную эмаль: вытанчаць яе, а таксама паскараць развіццё карыесу. Самая «агрэсіўная» садавіна – цытрусавыя (асабліва лімоны, апельсіны), гранат. Пасля ўжывання падобнай садавіны неабходна прапаласкаць ротавую паражніну.
  • Арэхі, лядзяшы, костачкі. Усе цвёрдыя прадукты з’яўляюцца фактарам рызыкі, паколькі спрыяюць адукацыі микротрещин. Рэкамендуецца ўжываць арэхі ў здробненым выглядзе; ад ледзянцоў і цвёрдых карамелек лепш адмовіцца; неабходна выбіраць з ежы костачкі.
  • Казінакі. Казінакі і іх вытворныя – гэта вельмі цвёрдая і карамелізаваная ежа, акрамя таго, яны салодкія і ліпкія. Ужываючы козінакі, неабходна быць вельмі асцярожнымі і не правяраць зубы на трываласць. Пасля іх ужывання неабходна прапаласкаць ротавую паражніну.

Рацыянальнае харчаванне для здароўя зубоў

Гэта, перш за ўсё, паўнавартаснае і збалансаванае харчаванне, у якое ўваходзяць усе неабходныя для здароўя зубоў вітаміны і мінералы. Неабходна, каб рацыён харчавання змяшчаў наступныя прадукты.

  • Малочныя прадукты. У іх найбольшая канцэнтрацыя неабходнага для зубоў кальцыя, а таксама фосфар, таму малочныя прадукты павінны абавязкова прысутнічаць у штодзённым рацыёне ў тым ці іншым выглядзе.
  • Свежая сырая гародніна і садавіна. Свежая гародніна і садавіна карысныя і ў стаўленні самога працэсу жавання (механічнае ачышчэнне зубоў ад налёту), і ў стаўленні карысных элементаў, якія ўваходзяць у іх склад.
  • Рыба і морапрадукты. У любой рыбе прысутнічае неабходны зубам фосфар, а ў тоўстых гатунках рыб прысутнічаюць таксама карысны для зубоў вітамін D і фтор.

У цэлым, мінімум прысмакаў і простых вугляводаў, максімум свежай гародніны і садавіны, бялковых прадуктаў, разнастайнае харчаванне – вось ідэальная для здароўя зубоў дыета.

Памятка: Харчаванне і здароўе зубоў

Чапелеў С.М.
(аўтар артыкула)

урач-гігіеніст
аддзялення гігіены харчавання
ДУ “ЦГЭ Ленінскага раёна г. Мінска”