Перыяд паводкі і вострыя кішэчныя інфекцыі

Раставанне снега, паводка – гэта не толькі прыкмета вясны, але і небяспека траплення з адталымі водамі мікраарганізмаў. Усе працэсы, якія ўзмацняюць фільтраванне вады праз глебу: раставанне снега, лёду на рацэ, багатыя ападкі, вядуць да пагаршэння якасці вады. У перыяд вясновай паводкі ўзнікае пагроза распаўсюджвання вострых кішачных інфекцый і паразітарных інвазій водным шляхам. Ствараюцца спрыяльныя ўмовы для захавання і размнажэння ўзбуджальнікаў кішачных інфекцый у навакольным асяроддзі, харчовых прадуктах і вадзе.

Вірусны гепатыт А, дызентэрыя, брушны тыф, ротавірусная інфекцыя, энтэравірусная інфекцыя, халера – вось невялікі пералік вострых кішачных інфекцый, якія могуць з сабой “прынесці” адталыя воды. Вострыя кішачныя інфекцыі маюць агульную клінічную карціну захворвання: засмучэнне кішачніка, якое суправаджаецца частым вадкім крэслам, болямі ў жываце, ванітамі, падвышанай тэмпературай, агульным нядужаннем, звязаным з сімптомамі інтаксікацыі арганізма.

Як пазбегнуць заражэння вострымі кішэчнымі захворваннямі ў перыяд паводкі?

Для гэтага неабходна выконваць простыя, але эфектыўныя рэкамендацыі:

  • вызваліць падвалы ад маёмасці і харчавання;
  • у перыяд падтапленняў важна засцерагаць харчовыя прадукты ад кантакту з паводкавымі водамі, для падрыхтоўкі ежы, а таксама для мыцця посуду выкарыстоўваць ваду толькі з правераных насці водных крыніц (ні ў якім разе не выкарыстоўваць калодзежную ваду);
  • улічваючы. што ў паводкавы перыяд могуць узнікнуць праблемы з электра- і газазабеспячэннем, варта загадзя паклапаціцца аб магчымым захоўванні прадуктаў у адсутнасць халадзільніка і забеспячэнні запасаў кансерваванай прадукцыі, якая не патрабуе тэрмічнай апрацоўкі;
  • не піце ваду з крыніц у месцах падтаплення і не выкарыстоўвайце для гаспадарча-бытавых патрэб ваду натуральных вадаёмаў, для піцця выкарыстоўвайце толькі кіпячоную або бутыляваную ваду;
  • строга выконвайце правілы асабістай гігіены (дбайна мыйце рукі з мылам пасля працы на прысядзібным участку, наведванні туалета, кантакту з жывёламі, перад падрыхтоўкай і прыёмам ежы); прадукты, якія падвергліся падтапленню ўжывайце ў ежу толькі пасля дастатковай тэрмічнай апрацоўкі;
  • пры працы на прысядзібным участку выкарыстоўвайце сродкі абароны рук, не прымайце ежу і не паліце падчас працы, каб інфекцыя з забруджаных рук не патрапіла ў арганізм;
  • пры выкананні на прысядзібным участку прац, злучаных з пылаўтварэннем, затуляйце рот і нос медыцынскай маскай або марлевай павязкай;
  • старанна мыйце і аблівайце кіпенем гародніна і ягады, вырашчаныя на прысядзібных участках, якія падвергліся затапленню паводкавымі водамі, пры ўжыванні гародніны і садавіны ў волкім выглядзе неабходна старанна прамываць іх вадой і абдаваць кіпенем;
  • ачыстку тэрыторыі і жылля праводзіць у пальчатках;
  • перад надыходам паводкі правесці ачыстку выграбаннем надворных туалетаў;
  • не дапушчаць напаўненні выграба надворных туалетаў нечыстотамі вышэй, чым да 35см ад паверхні зямлі на перыяд мінання паводкі;
  • не дапускаць мыццё, паласканне бялізны, мыццё машын у непасрэднай блізкасці ад водаразборных калонак, каптажоў крыніц. пры ўзнікненні сімптомаў вострых кішэчных інфекцый (павышэнне тэмпературы цела, з’яўлення ваніт, вадкага крэсла і інш.) не займайцеся самалячэннем – як мага хутчэй звяртайцеся па медыцынскую дапамогу.

Памятайце, захаванне элементарных гігіенічных правілаў у паўсядзённым жыцці, пры ўзнікненні надзвычайнай сітуацыі, а таксама выкананне дадзеных рэкамендацый засцерагуць Вас ад шматлікіх захворванняў.

Наталля Чарняўская
(аўтар артыкула)

Урач-гігіеніст санітарна-гігіенічнага аддзела
дзяржаўнай установы
«Цэнтр гігіены і эпідэміялогіі
Ленінскага раёна г. Мінска»