Лета і кішачныя інфекцыі

Улетку падчас водпускаў, людзі часцей выязджаюць на адпачынак на прыроду, на дачу. Тым часам часцей адбываецца заражэнне кішачнымі інфекцыямі.

Сальманелёз – вострая кішачная інфекцыя, якая выклікаецца шматлікімі ўзбуджальнікамі з роду сальманел.

Асноўнымі крыніцамі інфекцыі з’яўляюцца жывёлы, зрэдку людзі. Бессімптомная плынь сальманелёзу ўстаноўлена ў многіх відаў сельскагаспадарчых жывёл, котак, сабак, грызуноў, птушак. Крыніцамі “шпітальных” штамаў з’яўляюцца людзі – медперсанал і пацыенты, якія знаходзяцца ў стацыянарах.

Асноўны шлях перадачы сальманелёзу – харчовы, пры гэтым фактарамі перадачы інфекцыі могуць быць розныя харчовыя прадукты: мяса млекакормячых, птушак, рыба, яйкі і яечныя прадукты, малако і малочныя прадукты і інш. Яшчэ адным шляхам перадачы інфекцыі з’яўляецца водны, дзе фактарам перадачы з’яўляецца вада адкрытых вадаёмаў або вадаправодная вада ва ўмовах аварыйных сітуацый. Падступства захворвання складаецца ў тым, што сальманела, якая патрапіла ў харчовы прадукт, практычна ніяк не змяняе яго вонкавы выгляд і не ўплывае яго смакавыя якасці.

Інкубацыйны перыяд пры дадзеным захворванні вагаецца ад 6 гадзін да 2-3 сутак, складаючы ў сярэднім 12-24 гадзіны. Сальманелёз пачынаецца востра: павышаецца тэмпература да 38-39 ° С, з’яўляюцца дрыжыкі, галаўны боль, слабасць, нядужанне, схваткообразные болі ў жываце, млоснасць і ваніты, вадкае крэсла. Працягласць захворвання ў большасці выпадкаў складае ад 2 да 10 сутак.

Прафілактыка сальманелёзу. Прафілактыка сальманелёзу накіравана на папярэджанне распаўсюджвання сальманелёзу сярод хатніх жывёл, захаванне санітарнага рэжыму на прадпрыемствах харчовай прамысловасці і грамадскага харчавання. Вырашальнае значэнне пры гэтым мае механізаванне і аўтаматызацыя тэхналагічных працэсаў на прадпрыемствах, якія вырабляюць прадукты харчавання.

Як жа пазбегнуць сальманелёзу? Для гэтага дастаткова выконваць звычайныя правілы гігіены, якія з дзяцінства знаёмыя кожнаму. Гэтыя правілы ставяцца не толькі да сальманелёзу, але і да астатніх кішачных інфекцый.

Неабходна выконваць наступныя правілы і нормы пры гатаванні ежы:

  • Пасля наведвання туалета, вяртанні дадому з вуліцы і перад ежай неабходна абавязкова мыць рукі з мылам. Мыйце рукі перад тым, як пачаць прыгатаванне ежы. Неабходна вырабіць мыла ці мыльны раствор на далоні, старанна адціраючы далоні і тыльную частку рукі, пры гэтым зважаць на няроўнасці скуры і прасторы пад пазногцямі, пасля чаго змыць вадой мыльную пену з рук, намыліць другасна, працерці рукі і ізноў змыць вадой.
  • Не ўжываць паўсырыя прадукты: ужыванне недавараных або недасмажаных мяса, курыцы, яек не бяспечна, паколькі ў іх могуць захоўвацца сальманелы.
  • Гатовыя прадукты (асабліва салаты, вырабы з фаршам ці з крэмам) трэба захоўваць толькі ў халадзільніку.
  • Сырыя і гатовыя прадукты абавязкова варта раскрыжоўваць на розных дошках і рознымі нажамі.
  • Уважліва вывучайце тэрміны прыдатнасці і ўмовы захоўвання прадуктаў у крамах. Калі мяса захоўваецца на вітрыне без астуджэння або на спякоце, пад сонцам (што часта можна ўбачыць у месцах несанкцыянаванага гандлю), варта падумаць некалькі разоў, а ці варта так рызыкаваць сваім здароўем.
  • Не трэба набываць мясныя прадукты ў магазіне, дзе прадавец на адных і тых жа вагах узважвае мяса і каўбасныя вырабы, бо сырая і гатовая прадукцыя павінна ўзважвацца асобна.
  • Абавязкова мыйце курыныя яйкі, прычым адразу, як толькі вы прынеслі іх з крамы. Толькі пасля гэтага можна закладваць іх у халадзільнік на захоўванне.
  • Не ешце сырыя яйкі, калі вы не ўпэўненыя ў іх бяспецы.
  • Памятайце аб тым, што сальманелы могуць заносіцца на прадукты другасна, калі застаюцца на ручнік для рук, лапатцы для гатавання або на нажы, якім разбівалі яйкі.
  • Старанна прамывайце вадой мяса і субпрадукты, якія ідуць на прыгатаванне ежы;
  • Не выкарыстоўвайце ў ежу і для падрыхтоўкі страў прадукты са скончаным тэрмінам прыдатнасці;
  • Якія хутка псуюцца харчовыя прадукты (малочныя, мясныя, маянэз, яйкі) неабходна захоўваць у халадзільніку пры тэмпературы +2 ° С – +6 ° С.
  • Стварыце ўмовы для раздзельнага захоўвання сырой ад гатовай прадукцыі. Для гэтага трэба выкарыстоўваць каструлі, цэлафанавыя пакеты, якія дапамогуць ізаляваць прадукты адзін ад аднаго. Не дапускайце судакранання сырых і гатовых вырабаў. Мяса, птушку ў хатнім халадзільніку пажадана захоўваць на асобнай паліцы. Яйкі трэба захоўваць у халадзільніку ў спецыяльных ячэйках. Ячэйкі для захоўвання яек трэба мыць як мага часцей.
  • Старанна мыйце посуд і кухонныя прыналежнасці;
  • Не выкарыстоўвайце адзін і той жа нож для нарэзкі гародніны і мяса;
  • У пазбяганне кантамінацыі сальманеламі не варта купляць ужо гатовую ежу ў адкрытых вулічных шапіках, крамах, сілкавацца ў месцах грамадскага харчавання, якія не выклікаюць даверу.

Пры з’яўленні прыкмет захворвання сальманелёзам неабходна:

  • звярнуцца па медыцынскую дапамогу
  • не ўдзельнічаць у прыгатаванні ежы для іншых людзей
  • не займацца самалячэннем.

Захаванне вышэй пералічаных правіл засцеражэ Вас ад заражэння вострых кішачных інфекцый, у тым ліку і сальманелёзам.

Будзьце здаровыя!

Сяргей Чапелеў
(аўтар артыкула)

урач-гігіеніст аддзялення гігіены харчавання
дзяржаўнай установы
«Цэнтр гігіены і эпідэміялогіі
Ленінскага раёна г. Мінска»