ФПБ сумесна з камітэтам дзяржкантролю праводзіць маніторынг стабілізацыйных фондаў

Федэрацыя прафсаюзаў Беларусі, Камітэт дзяржаўнага кантролю, МАРГ і Міністэрства сельскай гаспадаркі і харчавання 29 лістапада праводзяць маніторынг стабілізацыйных фондаў.

Наяўнасць і даступнасць прадукцыі ў стабфондах правераць ва ўсіх абласцях краіны, уключаючы горад Мінск. Менавіта дзякуючы стабілізацыйным фондам у міжсезонны перыяд у беларускіх магазінах можна набыць агародніну і садавіну беларускай вытворчасці па прымальных цэнах. Аднак у мінулыя гады Федэрацыя прафсаюзаў неаднаразова звяртала ўвагу на праблему недахопу на рынку айчыннай садавінагароднінай прадукцыі.

Нагадаем, што ў гэтым годзе, улічваючы нестабільную сітуацыю на рынку прадуктаў харчавання ў цэлым, аб’ёмы стабфондаў значна павялічаны. Акрамя гэтага, у пастанове Саўміна ад 04.10.2022 № 658 указаны тавары, якія закладваюцца ў стабілізацыйныя фонды:

  • вытворчасць якіх мае сезонны характар. Да іх аднесены свежыя бульба, белакачанная капуста, морква, буракі, рэпчаты лук і яблыкі;
  • запасы якіх неабходна стварыць з улікам забеспячэння збалансаванасці спажывецкага рынку.

Пастанова таксама змяшчае шэраг навацый, у якіх у тым ліку знайшлі адлюстраванне прапановы прафсаюзаў. Так, дакладна вызначаны арганізацыі, адказныя за захоўванне агародніны на міжсезонны перыяд, аб’ёмы неабходнай для рэалізацыі прадукцыі, графікі яе пастаўкі ў гандлёвыя арганізацыі. Акрамя таго, устаноўлены дакладныя патрабаванні да дагавораў паміж арганізацыямі, якія захоўваюць прадукцыю і рэалізуюць яе на рынку.

– Новыя правілы прадугледжваюць, што кожны з бакоў бярэ на сябе пэўныя абавязацельствы: тыя, хто закладвае агародніну на захоўванне, забяспечваюць неабходны аб’ём і ўмовы іх захоўвання, а гандлёвыя арганізацыі гарантуюць, што забяруць у адпаведнасці з распрацаванымі графікамі і па ўстаноўленай цане гэту прадукцыю. Усё гэта дапаможа пазбегнуць сітуацый, якія адзначаліся ў папярэднія гады, калі вытворцы, няўпэўненыя ў тым, што іх прадукцыя будзе выкуплена на ўнутраным рынку, масава прадавалі яе за мяжу, і на ўнутраным рынку ў пэўныя моманты адзначаўся яе недахоп, – распавялі ў Федэрацыі прафсаюзаў. . – На сённяшні дзень закладка гародніны ў стабілізацыйныя фонды ўжо практычна завершана. І паводле папярэдніх ацэнак аб’ёмы агародніны і яблыкаў у стабілізацыйных фондах значна вышэйшыя за леташнія. Ці дастаткова іх у кожным рэгіёне, ці ёсць недахопы і парушэнні ўмоў захоўвання названай прадукцыі, якія ўмовы закладваюцца ў дагаворы пастаўкі тавараў са стабілізацыйных фондаў якраз і ацэняць прадстаўнікі прафсаюзаў і дзяржкантролю падчас рэйдаў.

Аблвыканкамы і Мінскі гарвыканкам зацвердзілі графікі штомесячнага выкарыстання аб’ёмаў стабілізацыйных фондаў у міжсезонны перыяд. З 1 снежня па 31 мая – для бульбы, морквы і буракоў, а для капусты, цыбулі і яблыкаў – перыяд з 1 снежня па 30 красавіка. Закладка прадукцыі ў стабфонды павінна быць завершана да 1 снежня.

Што да рэалізацыі прадукцыі, то яна будзе ажыццяўляцца для рознічнага гандлю, грамадскага харчавання, а таксама бюджэтным арганізацыям для арганізацыі харчавання. Акрамя таго, гэтыя тавары будуць прадавацца суб’ектамі гаспадарання, якія іх захоўваюць, пры правядзенні імі рознічнага гандлю, грамадскага харчавання.

аўтар артыкула

Ядвіга Чарных
(аўтар артыкула)

Навіна з партала Федэрацыя прафсаюзаў Беларусі