
Аб карысных прадуктах
Наша здароўе шмат у чым залежыць ад таго, наколькі правільна мы сілкуемся і якія прадукты ўжываем у ежу. Правільна харчавацца неабходна для актыўнага даўгалецця, захавання здароўя, прадухіленні хвароб, высокай фізічнай і разумовай працаздольнасці арганізма. Таму правільнае харчаванне-гэта здаровае харчаванне.
Трэба ўспомніць, як выглядае піраміда здаровага харчавання, і харчавацца ў адпаведнасці з рэкамендацыямі, выкладзенымі ў ёй. Ёсць 5 груп асноўных прадуктаў. У аснове вашага рацыёну павінны быць збожжавыя прадукты:
- 1 група прадуктаў: аўсяныя шматкі і хлеб з суцэльнага збожжа;
- 2 група: гародніна і садавіна, сокі;
- 3 група: малако і кісламалочныя прадукты;
- 4 група: нятлустыя гатункі мяса, у тым ліку з птушкі, рыба, яйкі, бабовыя, арэхі.
Збожжавыя прадукты забяспечваюць арганізм у першую чаргу энергетычным матэрыялам – вугляводамі і побач вітамінаў, у асноўным, вітамінамі групы В і мікраэлементамі.
Гародніна і садавіна забяспечваюць нас вітамінамі С і каратынам, з якога ў арганізме сінтэзуецца вітамін А. Гэтыя вітаміны здольныя абараніць арганізм ад уздзеяння шкодных фактараў навакольнага асяроддзя.
Малако, кефір, тварог, сыр – з’яўляюцца крыніцай кальцыя, бялку, вітаміна Д, спрыяюць фармаванню касцяной тканіны. Ужываць гэтыя прадукты варта ва ўмераных колькасцях, аддаючы перавагу прадуктам з паніжанай тлустасцю.
Прадукты з мяса, рыбы, бабовыя, арэхі багатыя вавёркамі, жалезам і побач важных макра- і мікраэлементаў. Ужываць гэтыя прадукты таксама рэкамендуецца ўмерана. Ужыванне прадуктаў 5-й групы (прадукты, якія змяшчаюць цукар і тлушчы) рэкамендуецца абмяжоўваць. Не варта захапляцца прысмакамі, тлустымі тортамі, чыпсамі, хот-догамі і інш.
Такім чынам, тым, хто адказна ставіцца да свайго здароўя і жадае захаваць яго надоўга, варта клапаціцца аб здаровым сілкаванні, разумнай разнастайнасці свайго сілкавання, аддаючы перавагу прадуктам расліннага паходжання. Ужывайце не менш за 500 грамаў свежай або замарожанай гародніны і садавіны, натуральныя сокі, зеляніна, не менш за два разы на тыдзень рыбу і морапрадукты, багатыя поліненасычанымі тлустымі кіслотамі і паўнавартаснымі вавёркамі, ёдам. Выкарыстоўвайце ў сваім рацыёне хлеб жытняй, з вотруб’ем, з мукі грубага памолу, а гэтак жа прадукты, узбагачаныя харчовымі валокнамі, з паніжаным утрыманнем тлушчу, цукры. Звядзіце да мінімуму, а лепш адмоўцеся ад каўбас, сасісак, заменіце іх у харчаванні на натуральнае мяса. Больш практыкуйце адварных страў, вырабленых на пару, у параварках і ў духоўках.
Ужывайце ў сваім рацыёне не толькі смачную, але і здаровую ежу! Жадаю Вам здароўя! Яно шмат у чым залежыць ад Вас саміх!
Наталля Чарняўская
(аўтар артыкула)
Урач-гігіеніст санітарна-эпідэміялагічнага аддзела
дзяржаўнай установы
«Цэнтр гігіены і эпідэміялогіі
Ленінскага раёна г. Мінска»